Το όραμα του PressXpress είναι να μπορούν όλοι να τυπώσουν γρήγορα εύκολα και φτηνά με μερικά κλικ!

PressXpress: Τυπώνουμε on-line!

Χαρτιά και ανάλυση

Χαρτιά

Τα στάνταρ μεγέθη των χαρτιών, προσδιορίζονται από τo ISO 216.
Εκεί περιγράφονται με σαφήνεια όλες οι διεθνείς στάνταρ διαστάσεις χαρτιών, όπως π.χ. το Α4, που ισχύουν στις περισσότερες χώρες του κόσμου.
Το ISO 216 κυκλοφόρησε το 1975 και βασίζεται στο Γερμανικό DIN 476 που υπάρχει από το 1922.
Στο ISO 216 περιγράφονται δύο σειρές μεγεθών.
Η Σειρά Α και η Σειρά Β. Στο ISO 269, που κυκλοφόρησε το 1985, ορίζεται και η Σειρά C για φακέλους.
Η βασική αρχή έγκειται στο ότι τα μεγέθη που προκύπτουν από το δίπλωμα ή το κόψιμο του χαρτιού στην μέση -πάντα το δίπλωμα ή το κόψιμο γίνεται στην μεγαλύτερη πλευρά- το νέο μέγεθος που προκύπτει να έχει την ίδια αναλογία.
Οι διαστάσεις των πλευρών του μεγέθους Α έχουν έναν λόγο ο οποίος είναι: δηλ. 1: 1,414.
Έτσι λοιπόν με δεδομένο αυτό το λόγο (1:1,414) και για το εμβαδόν ενός τετραγωνικού μέτρου, ορίζεται το σχήμα Α0 με πλευρές: 841Χ1189 χιλ. και κόβοντας πάντα την μεγάλη διάσταση στην μέση, παίρνουμε διαδοχικά τα σχήματα Α1, Α2, Α3, Α4 κ.ο.κ.




Η ανάλυση (Resolution) αναφέρεται στο αριθμό των κουκίδων (dots per inch - dpi) ανά ίντσα, ή στην ευκρίνεια-λεπτομέρεια που έχει μια εικόνα.Τα περισσότερα έντυπα που προορίζονται για εκτύπωση έχουν ανάλυση 300 dpi στο 100% του τυπωμένου μεγέθους. Η υψηλότερη ανάλυση σημαίνει και μεγαλύτερη ευκρίνεια, όχι όμως πάνω από τα 450 dpi, από εκεί και πάνω είναι αδύνατον να δούμε οποιαδήποτε βελτίωση στην ποιότητα. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας όμως ότι η υψηλότερη ανάλυση σημαίνει και μεγαλύτερο αρχείο άρα και περισσότερος χρόνος επεξεργασίας upload κ.τ.λ. Γι΄αυτό συνίσταται οι εικόνες να είναι στα 300 dpi που όπως έχει αποδειχθεί για την πλειοψηφία των φωτογραφιών αποτελεί την χρυσή τομή.

Εικόνες

Μπορείτε να δημιουργήσετε έντυπα κάνοντας χρήση ψηφιακών εικόνων που προέρχονται από μεγάλη ποικιλία συσκευών και μέσων. Τα έντυπά σας μπορούν να έχουν εικόνες και φωτογραφίες που προέρχονται από ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, από scanner ή το διαδίκτυο. Για κάθε ψηφιακή εικόνα ή φωτογραφία που προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να βεβαιωθείτε, για να πετύχετε την βέλτιστη ποιοτική απόδοση, ότι αυτή είναι στα 300-dpi, περίπου, στο 100% του μεγέθους που θα την απεικονίσετε. Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι μικραίνοντας τις διαστάσεις μιας εικόνας βοηθάμε να ανέβει η ανάλυσή της και το αντίθετο. Για παράδειγμα μια εικόνα που είναι 900 x 1200 pixels έχει ανάλυση 150-dpi στα 15 εκ. x 20 εκ. Πάραυτα μπορεί να τυπωθεί στα 300-dpi μικραίνοντας τις διαστάσεις της σε 7,5 εκ.Χ 10 εκ.
Εικόνες από Ψηφιακή Φωτογραφική Μηχανή (Digital Camera).
Εαν επιθυμείτε να κάνετε χρήση φωτογραφιών από ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, βεβαιωθείτε πριν την φωτογράφηση ότι την έχετε ρυθμίσει στην καλύτερη δυνατή ποιότητα λήψης ούτως ώστε να σας εξασφαλίσει τα 300 dpi για το μέγεθος που θα κάνετε χρήση. Οι περισσότερες μηχανές έχουν πολλές ρυθμίσεις ποιότητας και ανάλυσης. Η υψηλότερη ανάλυση που μπορεί να έχει μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή εξαρτάται από τα megapixels που διαθέτει. Δεν πρέπει να μεγαλώνετε την ανάλυση μιας φωτογραφίας εκ των υστέρων μέσα από κάποιο software, εκτός εαν αυτό προκύπτει με ταυτόχρονη μείωση των διαστάσεών της. Να είστε προσεκτικοί όταν κόβετε (cropping) μια εικόνα. Το cropping θα μειώσει των συνολικό αριθμό των pixels από την τελική εικόνα.
Εικόνες από Scanner.
Όπως και η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, το scanner πρέπει να ρυθμιστεί ούτως ώστε να σας δίνει την σωστή ανάλυση (300 dpi) στο 100% της εικόνας που θα κάνετε χρήση στο έντυπό σας. Πολλά scanner έχουν ως εξ ορισμού ανάλυση τα 150-dpi. Ρυθμίστε την ανάλυση και τις παραμέτρους του scanner για να πάρετε το σωστό αποτέλεσμα. Εάν το τελικό αποτέλεσμα σε μέγεθος ή ανάλυση της εικόνας σας είναι μικρότερο από το επιθυμητό, τότε θα πρέπει ή να ξανασκανάρετε την εικόνα ή να την χρησιμοποιήσετε μικρότερη στο έντυπό σας.
Εικόνες από το Internet
Οι εικόνες που βρίσκονται στο Internet συνήθως είναι σε μια ανάλυση των 72dpi. Αυτή η ανάλυση είναι πάρα πολύ χαμηλή για ποιοτική εκτύπωση. Επιπροσθέτως οι περισσότερες εικόνες προστατεύονται από δικαιώματα χρήσης. Για αυτούς τους λόγους σας προτείνουμε να μην κάνετε χρήση τέτοιων φωτογραφιών. Εξαιρούνται από πλευράς ποιότητας οι εικόνες που μπορείτε να προμηθευτείτε μέσω internet από ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης εικόνων (image banks) Αφού βεβαιωθείτε πρώτα για τον τρόπο και τα δικαιώματα χρήσης τους.

Ξάκρισμα
Όταν εργάζεστε σε ένα πρόγραμμα σχεδιασμού μακετών (όπως π.χ. Adobe Illustrator ή Corel Draw) ή σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων (όπως π.χ. Adobe Photoshop ή Corel Photo-Paint), πρέπει να δημιουργείτε το έντυπό σας μαζί με τα περιθώρια ξακρίσματος. Αυτό θα διαφυλάξει την εργασία σας από το να μείνει κάποιο λευκό φιλέτο μετά από το κόψιμο στις τελικές διαστάσεις.
Πότε θα πρέπει να "στήνετε" το έντυπό σας χωρίς τα περιθώρια ξακρίσματος.
Εάν εργάζεστε σε μια εφαρμογή δημιουργίας εντύπων (όπως π.χ. QuarkXPress ή Adobe InDesign) πρέπει να σχεδιάζετε το έντυπό σας στην τελική διάσταση και να αφήνετε ξάκρισματα γύρω από την σελίδα σας περίπου 3 χιλιοστά. Όταν θα "σώσετε" το έντυπό σας ως PDF βεβαιωθείτε ότι στις ρυθμίσεις έχετε περιλάβει τα ξακρίσματα, έτσι ούτως ώστε το τελικό PDF document να είναι στις διαστάσεις του αξάκριστου εντύπου.


Μετατροπή σε curves.
Τα κείμενα μπορούν να μετατραπούν σε "καμπύλες" (curves, paths) στις περισσότερες εφαρμογές σχεδίασης. Αυτή η μέθοδος σας προστατεύει από γραμματοσειρές που μπορεί να "χτυπήσουν" ή να μην γίνουν embedded στο αρχείο σας. Ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα θα είστε σίγουροι ότι τα κείμενά σας θα τυπωθούν όπως ακριβώς τα βλέπετε στην οθόνη σας.
Πως να γίνει η "Μετατροπή των κειμένων (Fonts) σε Outlines" στο Adobe Illustrator:
Επιλέξτε όλα τα κείμενα.
Κάντε κλικ στο Menu> Type> Create Outlines
Τα κείμενά σας τώρα έχουν ένα μπλε "περίγραμμα".